Transporti i udhëtarëve, gati projekti terminalit të ri të pasagjerëve (FOTO-LAJM)

Pëlqej
Abonohu për lajmet me e-mail:
E-maili juaj:      Tani, kontrolloni e-mailin tuaj dhe konfirmoni abonimin!
Kompania italiane “Ital – Ferr” i ka dorëzuar Bashkisë së Tiranës studimin e fizibilitetit dhe termat e referencës, për koncesionin e terminalit të ri të pasagjerëve në Tiranë. Terminali është pjesë e një strategjie të gjerë të transportit urban i cili do t’u japë zgjidhje nevojave urgjente për përmirësimin e trafikut në Tiranë, nëpërmjet parkimit të gjithë mjeteve të transportit të udhëtarëve nga i gjithë vendi dhe krijimin e kushteve optimale për transportin e tyre në Tiranë.

Dokumenti i dorëzuar Bashkisë së Tiranës përmban studimin dhe analizat ekonomike të zhvillimit të transportit të udhëtarëve, për një afat 15 vjeçar, duke konceptuar dhe propozuar strukturën e terminalit, në një sipërfaqe prej 80.000m², në afërsi të kthesës së Kamzës.

Në këtë terminal do të vendoset stacioni i ri i trenit, i cili pritet të nisë brenda muajit mars për t’i hapur rrugë fillimit të ndërtimit të bulevardit të ri, projektuar nga studio arkitekturore britanike “Grimshaw”. Në terminalin multimodal të Tiranës do të jetë stacioni i tramit, shërbim i cili në Tiranë dhe Shqipëri do të ofrohet për herë të parë. Stacioni tramvaj do të përfshijë edhe një depo për operacionet e mirëmbajtjes.

Në terminal parashikohet:

Në katin përdhe stacioni i tramvajit dhe trenit, depoja e tramvajit, si dhe qendra e pajisjeve hekurudhore;
stacion për autobusët ndërkombëtare në pronësi të kompanive të transportit shqiptar;
stacion për autobusë ndërqytetas;
stacion për autobusët ndërkombëtarë, në pronësi nga kompanitë e huaja të transportit;
Taksi-van zonë parkimi dhe një tarracë në formë katrore publik, në kufi në perëndim me terminalin e autobusëve urban;
parkimin e autobusëve, mikrobusëve dhe automjeteve të tjetra të transportit të pasagjerëve;
linjën për stacionimin e tramvajit, si zgjidhje alternative e transportit të pasagjerëve që do të hyjnë dhe do të dalin nga Tirana;
rrugët e brendshme të qarkullimit të automjeteve, tramit, etj, në territorin e terminalit; ambientet ndihmëse për mirëmbajtje, shërbime e furnizime të mjeteve të transportit; ambientet sociale dhe hoteleri, për akomodimin e udhëtarëve
Vendet e parkimeve të autobusëve, mikrobusëve, taksive dhe automjeteve private, për fazën e parë janë:
autobusë të linjave ndërkombëtare - 34
autobusë të linjave ndërqytetës - 57
autobusë të linjave urbane - 15
mikrobusë - 48
parkim autobusësh - 26
taksi - 20
parkim i automjeteve private - 100
Nga ky terminal parashikohet të nisen:
automjete - 10 000
mikrobusë - 3 700
autobusë - 900
autobusë ndërkombëtarë - 100
autobusë urbanë – 180
Në 5 vjeçarin e parë (2020) pritet një rritje e kapacitetit prej 20%;
Në 5 vjeçarin e dytë (2025) kemi një rritje prej 25%, krahasuar me 2020; Në 5 vjeçarin e katërt (2035) kemi pothuajse dyfishim, krahasuar me 2025;

Pas sugjerimit të Bashkisë është parashikuar në terminal dhe parkim nëntokësor, si një zgjidhje tepër eficiente dhe e përshtatshme për realizimin e plotë në funksionimin e këtij terminali, i cili do të funksionojë për parkim makinash private dhe autobusë.
Në mënyrë që të garantohet siguria, funksionaliteti i lëvizjes si dhe komoditeti i pasagjerëve, gjurmët e automjeteve dhe rrugët e udhëtarëve janë parashikuar të ndara. Rrugët e këmbësorëve janë ndërtuar kryesisht në 6,00 m mbi oborrin e terminalit, brenda dy hapësirave dhe dy ura në formë ndërtesave të pasagjerëve, në mënyrë që të minimizojë lëvizjen e udhëtarëve në nivelin e rrugës. Hapësirat e këmbësorëve dhe dy ndërtesat e pasagjerëve janë të lidhura me platformat e terminalit, nëpërmjet shkallëve fikse, shkallëve lëvizëse dhe ashensorë, të cilët lejojnë shkëmbimin midis mënyrave të transportit të ndryshëm.

Brenda muajit shkurt, konsulenti do të paraqesë pranë Bashkisë së Tiranës strategjinë për zhvillimin e koncensionit si dhe gjithë dokumentacionin përkatës në lidhje me këtë, koncension i cili do të shqyrtohet dhe miratohet nga Bashkia e Tiranës dhe BERZH. Pas miratimit hapet dhe procedura ndërkombëtare e tenderit, për ndërtimin e terminali të parë multimodal në Tiranë. /albeu.com/
Shtuar më 16/02/2013, ora 12:28
irma vani
e Shtunë 16 Shkurt 2013, Ora 13:49
E njihni nje fare Petrit Sulaj ose me nick name Leshko?Eshte ekzemplar i rralle ne toke. Eshte antar i kryesise se LSI dhe mbi te gjitha eshte drejtor i Antas, ndermarrje qe manaxhon trafikun ajror, mbikalimet e avioneve mbi territorin tone.Leshko,nje idiot i lindur, me kater klase fillore (tani ka mbaruar 2-3 fakultete + master), pijanec bixhozxhi,injorant klasik,nuk ka lexuar nje rresht liber ne jeten e tij,eshte vene drejtor nga Ilir Meta vetem per te vjedhur.Dhe po vjedh mire,se bashku me kandidatin per deputet (arkitektin hajdut te shkolluar ne Itali) ne rrethin e
LEZHES numer dy ne liste LUMTOR SHKRELIN i cili eshte bashkepunetor ne vjedhjen tek Anta te 45 milion eurove. Kemi arritur aty qe agjensine e trafikut ajror, me e rendesishemja ne Shqiperi drejtohet nga dy .. te organizates kriminale
LSI.
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori
 
Një avion i linjave egjiptiane ka kryer ulje të detyruar në aeroportin e Larnakes në Qipro, në orën 8:46. 

Ai ka liruar te gjithe pasagjeret, por jo ekuipazhin e avionit

Një avion i linjave egjiptiane ka kryer ulje të detyruar në aeroportin e Larnakes në Qipro, në orën 8:46. Ai ka liruar te gjithe pasagjeret, por jo ekuipazhin e avionit