Struci mund të vrasë një luan, çfarë duhet të dini për shpendin më të madh në botë (FOTO LAJM)

Strucët janë zogj të mëdhenj, pa fluturim, që kanë këmbë të gjata dhe një qafë të gjatë që del nga një trup i rrumbullakët. Meshkujt kanë ngjyrosje të zezë dhe të bardhë të theksuar që ata përdorin për të tërhequr femrat. Nga ana tjetër, femrat janë kafe të lehta.

Strucët janë më të mëdhenj se çdo zog tjetër në botë. Ata mund të rriten deri në 2.7 metra të gjatë dhe mund të peshojnë deri në 145 kilogramë, sipas Fondacionit Afrikan të Kafshëve të Egra, dhe sytë e një struci kanë diametër 2 inç (5 centimetra) - më i madhi nga çdo kafshë tokësore. Struci është i vetmi zog që ka dy gishtërinj në secilën këmbë. Të gjithë zogjtë e tjerë kanë tre ose katër gishtërinj, sipas Shoqatës Amerikane të Strukturave.

Ku jetojnë strucët?
Strukturat e egra jetojnë në savanat e thata, të nxehta dhe pyjet e Afrikës. Ata dikur endeshin në të gjithë Azinë, Afrikën dhe Gadishullin Arabik, por për shkak se ishin gjuajtur kaq gjerësisht, vargu i strucave të egër është zvogëluar në Afrikën nën-Sahariane, sipas Muzeut të Zoologjisë të Universitetit të Miçiganit. Sidoqoftë, strucët mund të gjenden në robëri në të gjithë botën.

Çfarë hanë strucët?
Strucët janë gjithçkngrënës, që do të thotë se ata hanë bimësi dhe mish. Megjithëse preferojnë bimët - veçanërisht rrënjët, farat dhe gjethet - ata gjithashtu hanë karkaleca, hardhuca, gjarpërinj dhe brejtës, sipas kopshtit zoologjik të San Diego. Ata gjithashtu hanë rërë dhe guralecë, për të ndihmuar në bluarjen e ushqimit të tyre brenda gushkardës së tyre, e cila është një qese e vogël ku ushqimi shtypet dhe griset para se të arrijë në stomak.
Strucët nuk kanë nevojë të pinë ujë; ata marrin të gjithë ujin e nevojshëm nga bimët që hanë. Sidoqoftë, ata pinë nëse hasin një gropë uji.

Zakonet e çiftëzimit
Një grup strucësh quhet një tufë. Tufat mund të përbëhen nga deri në 100 zogj, megjithëse shumica kanë 10 anëtarë, sipas kopshtit zoologjik të San Diego. Grupi ka një mashkull dominues dhe një femër dominuese dhe disa femra të tjera. Meshkujt e vetëm vijnë dhe shkojnë gjatë sezonit të çiftëzimit.

Për të tërhequr vëmendjen e një femre, meshkujt përkulen dhe përplasin krahët e tyre për të shfaqur pendët e tyre. Kur të jenë gati për tu çiftuar, sqepi dhe kockat e mashkullit do të bëhen të kuqe të ndezur. Ndonjëherë, qafa e tij do të ndryshojë në një ngjyrë të kuqe për t'u përputhur. Femrat gjithashtu ndryshojnë ngjyrën kur janë gati të çiftëzohen. Puplat e tyre do të marrin një ngjyrë të argjendtë, sipas Shoqatës Amerikane të Strukturave.

Fakte të tjera
Mund të duket e mahnitshme që këmbët e holla të një struci mund të mbajnë trupat e tyre të mëdhenj në këmbë. Këmbët e tyre janë të vendosura në mënyrë të përsosur në mënyrë që qendra e gravitetit të trupit të ekuilibrohet në majë të këmbëve të tij.

Këmbët e tyre të holla gjithashtu u japin atyre shpejtësi dhe manovrim të madh. Ata mund të drejtojnë deri në 40 mph (64.3 km / orë) për periudha të qëndrueshme kohore.

Strucët luftojnë me këmbët e tyre. Ata shkelmojnë përpara, sepse ky është drejtimi në të cilin këmbët e tyre përkulen. Një goditje e fortë mund të vrasë një luan.

Puplat e strucit duken me push të ashpër sepse varen lirshëm dhe nuk lidhen së bashku si pendët në llojet e tjera të zogjve./albeu.com/
Shtuar më 18/11/2020, ora 11:57

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori