Prokurorë dhe gjyqtarë bëhen bashkë në Tiranë kundër terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm (FOTO LAJM)

Gjyqtarë, prokurorë dhe ekspertë nga Ballkani Perëndimor, të ftuar nga organizatat ndërkombëtare dhe organizatat partnere, diskutuan sot në Tiranë çështjet që kanë të bëjnë me bashkëpunimin më të mirë në përballimin e luftës ndaj terrorizmit dhe ekstremizmit.

Takimi organizohet nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (KBR) dhe Ministria e Drejtësisë e Shqipërisë.

Etilda Gjonaj, Ministri i Drejtësisë i Shqipërisë mirëpriti pjesëmarrësit duke theksuar se bashkëpunimi i të gjithë mekanizmave në dispozicion në parandalimin, luftën kundër terrorizmit dhe ekstremizmitdhunshëm është një domosdoshmëri.

"Qeveria shqiptare është e vendosur në përpjekjet e saj për të parandaluar dhe luftuar ekstremizmin e dhunshëm, terrorizmin dhe të gjitha krimet e lidhura.

Deri më tani, Qeveria bëri çdo përpjekje për ta arritur këtë qëllim. Ne kemi miratuar të gjitha dokumentet strategjike, të tilla si strategjia kombëtare për luftimin e ekstremizmitdhunshëm, si dhe ngritja e një qendre bashkërendimi për ekstremizmin e dhunshëm.

Megjithatë, trajnimi plotësues dhe i vazhdueshëm i praktikuesve në të gjitha segmentet e gjyqësorit në këtë fushë është ende shumë i nevojshëm ".

Sekretari i Përgjithshëm i KBR Goran Svilanoviq i cili drejtoi takimin tha se format e reja të aktiviteteve të terrorizmit po merrin formë, veçanërisht në hapësirën kibernetike dhe radikalizimin në internet, gjë që kërkon krijimin e nismave të reja për bashkëpunimin rajonal.

"Lufta kundër terrorizmit dhe ekstremizmitdhunshëm nuk mund të bëhet pa mbështetjen e plotë dhe pjesëmarrjen e institucioneve gjyqësore në proces.

Deri më tani kemi përjetuar një punë elastike dhe të përkushtuar të institucioneve të zbatimit të ligjit në të gjithë rajonin në këtë fushë.

Që nga viti 2016, gjykatat e rajonit kanë gjetur dhjetëra individë fajtorë për veprat penale që lidhen me luftimet e huaja dhe terrorizmin, duke shqiptuar dënime me më shumë se 380 vjet burgim dhe burgosjen e më shumë se 70 individëve në burgje në të gjithë Ballkanin Perëndimor".

Pjesëmarrësit po debatojnë për çështjet e praktikave ligjore dhe të zbatimit të ligjit në trajtimin e rasteve të radikalizimit, ekstremizmitdhunshëm dhe terrorizmit, si dhe procedurat e klasifikimit dhe de-klasifikimit të dokumenteve në gjykatat e drejtësisë, veçanërisht lidhur me rastet e ekstremizmitdhunshëm dhe terrorizmit.

Ata gjithashtu do të diskutojnë mbi zgjidhjet në praktikat gjyqësore në trajtimin e rasteve të ekstremizmitdhunshëm dhe terrorizmit në procedurën gjyqësore dhe të punojnë në përmirësimin e bashkëpunimit ndërmjet autoriteteve gjyqësore dhe të zbatimit të ligjit dhe agjencive në rastet ndërkufitare kundër terrorizmit.

Një ditë më parë, edhe në Tiranë, Grupi Punues i Ekspertëve të Shefave të Inteligjencës Ushtarake të Evropës Juglindore (SEEMIC EëG) u takua për herë të 10 për të diskutuar gjendjen e situatës në situatën e sigurisë në rajon dhe për të dhënë komentet e këtij viti për Intelligence Open Source OSINT) Vlerësimi 'Sfidat për sigurinë kibernetike të infrastrukturës kritike në Evropën Juglindore (SEE)'.

Në takim është hartuar OSINT (Raporti i Zbulimit të Burimeve të Hapura) dhe do të diskutohet më tej dhe do të miratohet nga Takimi i Lartë SEEMIC që do të mbahet në vjeshtë 2018.
Shtuar më 30/05/2018, ora 11:59

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori