Kopshtet zoologjike njerëzore? Po kanë ekzistuar (FOTO LAJM)

Në vitet 1958 në Belgjikë, u krijuan për herë të parë kopshtet zoologjike njerëzore, të quajtura ndryshe edhe ekspozime etnologjike.

Këto kopshte zoologjike, tregonin njerëz të ndryshëm, zakonisht të rracës së zezë, se si jetonin në gjendjen e tyre primitive dhe natyrale.

Me qindra njerëz në ditë i vizitonin këto ekspozita, për të parë ndryshimet kulturore të njerzëve të perëndimit, dhe atyre që ishin jo europianë ose më primitivë, ndryshimet genetike midis rracave europiane dhe atyre afrikane.

Gjermania ndoqi shembullin e Belgjikës, pasi në 1870 ajo hapi kopështin e saj zoologjik njerëzor, ideja e gjermanisë ishte të edukonte masën mbi kulturën njerëzore.

Ironike t’a mendosh, se mbajtja në kafaz dhe në ‘muze’ e një qënieje njerëzore, do të shërbente si edukim kulturor i një njeriu tjetër.

Shtuar më 02/10/2019, ora 12:30

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori