Ekuacioni që Stephen Hawking kërkoi të shkruhej në gurin e varrit (FOTO LAJM)

Shkencëtari i madh Stephen Hawking, i cili vdiq në moshën 76 vjeçare, tha se e dinte atë që donte në varrin e tij.

Ai do të donte që në gurin e varrit të tij të shkruhej një ekuacion që njihet si ekuacioni i Hawking-it, përcjell albeu.com

Ekuacioni përmban brenda saj të gjitha pjesët më të rëndësishme të zbulimit më të rëndësishëm të Profesor Hawking.

Ai shpreh me kujdes idenë që do të vinte për të përcaktuar punën e tij për pjesën tjetër të jetës së tij: vrimat e zeza nuk ishin krejtësisht të zeza por pas tyre fshihej një shkëlqim që do të bëhej i njohur si rrezatimi Hawking.

Ky zbulim i madh na çoi në mënyra të reja të kuptimit jo vetëm të vrimave të zeza por mënyrave se universi rritet dhe ndryshon me kalimin e kohës. Dhe kjo mund të shprehet në vetëm disa shkronja:

S e cila është entropia: një pjesë e komplikuar, por e rëndësishme e vrimave të zeza.

Pjesa tjetër jep numrat e rëndësishëm që kërkohet për të llogaritur atë entropinë. H është konstanta Planck, aq e rëndësishme në mekanikën kuantike; G është konstante e Njutonit, e përdorur gravitetin; A i referohet zonës së horizontit të ngjarjes; c është shpejtësia e dritës, e bërë aq e famshme nga formula e madhe e Ajnshtajnit; dhe k është konstante e Boltzmann, e cila është një mënyrë për të kuptuar se si energjia lidhet me temperaturën. /albeu.com/
Shtuar më 14/03/2018, ora 11:10
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori