Si duhet të zgjidhet nyja e Mitrovicës?
Albeu.com
Para se t’i hyjmë ndonjë analize më të thellë çështjes së (ri)bisedimeve për veriun e Kosovës, apo thënë më konkretisht për Mitrovicën, do të ishte mirë të kemi një analizë më thukët para së gjithash sociologjike, lidhur me një tipologji e konfliktit që ka gjeneruar dhe e ka tërhequr vëmendjen e opinionit të jashtëm dhe sidomos atij të brendshëm në Mitrovicë dhe përgjithësisht në Kosovë.

Cilit tip të modelit të konfliktit i takon rasti i Mitrovicës?

Kundrimi që Kosova dhe prania e EULEX-it, IFE_sit, KFOR-it dhe e OSBE-së, të mbahen në suazat e një gjendjeje të pritjes , si edhe refuzimi gati i pa arsyeshëm që të gjendet një modus vivendi për pjesën veriore të Kosovës- më konkretisht për Mitrovicën,, ashtu siç sugjeron Plani i Ahtisarit dhe sidomos Kushtetuta e re e Kosovës me hipotekën e djallëzuar se kështu problematizohen stabiliteti dhe siguria në Ballkan, si dhe krijohen situata të paparashikueshme për mbarë Evropën Juglindore, është një pozicionim kujtojë tejet i ngathtë (por jo edhe i qëlluar hëpërhë!), që, me siguri, në suaza pakëz më të gjata, do të ndikojë edhe m’ shumë në (mos)pajtimin e gjithëmbarshëm ndëretnik mes komuniteteve të hasmuara jo rastësisht në luftën e ndodhur në fund të mileniumit të kaluar.

Qasja e kësisoj e qendrave të vendosjes, pra d
Shtuar më 23/07/2010, ora 17:02
Tage:

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori