Rumania synon të bllokojë blerjen e tokës nga të huajt
Pëlqej
Ministri Rumun i Bujqësisë deklaroi se vendi i tij duhet të bëjë përpjekje për të ndaluar blerjen e tokës bujqësore nga të huajt edhe pas vitit të ardhshëm, kur sipas marrëveshjes së anëtarësimit në Bashkimin Europian, duhet të hiqen të gjitha kufizimet.

Rumania do të përpiqet të bllokojë të huajt që dëshirojnë të blejnë tokë këtu edhe pas vitit 2013, kur supozohet se ne duhet të hapim këtë treg,” tha Stelian Fuia. “Ne e dimë se shanset për sukses në këtë nismë nuk janë shumë të mëdha, por kjo nuk do të thotë se nuk do ta provojmë,” shtoi ai.

Këshilltari i presidentit për bujqësinë Valeriu Steriu mbajti të njëjtin qëndrim, por shprehu më shumë optimizëm. “Ne do të kërkojmë që embargoja ekzistuse të shtyhet për së paku edhe dy vjet për të shpëtuar vendin nga një valë blerësish të huaj që dëshirojnë çmime të ulëta e që mund të vënë nën kontroll të gjithë bujqësinë,” deklaroi ai.

Rumania është një vend me densitet të ulët popullsie, me tokë pjellore dhe të përshtatshme për bujqësi si dhe me ekonomi relativisht të varfër. Të huajt aktualisht ndalohen të blejnë tokë, e cila është shitur në të shkuarën për çmime që kanë variuar nga 100 në 2000 euro për hektar. Por të huajt kanë gjetur gjithashtu mekanizma ligjor për të shmangur embargon dhe tashmë janë pronarë në rreth 700 mijë hektarë, ose 8.5 për qind të të gjithë sipërfaqes bujqësore të vendit. Italianët zënë vendin e parë në listën e kombësive të blerësve të huaj.
(Gazeta-Shqip)
Shtuar më 16/03/2012, ora 18:33
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori