E FUNDIT/ Tërmeti lëkund sërish Shqipërinë
Gjendet varri i lashtë, zbulohet e vërteta e tmerrshme
Zbulimi i mbetjeve të një fëmije 10-vjeçar në një vend të lashtë romak në Itali është dëshmi "jashtëzakonisht e frikshme dhe e çuditshme" e "varrosjeve të vampirëve", ku u ndërmorën hapa për të parandaluar 'ngritjen nga varret të të vdekurve'
Mbetjet skeletore, të zbuluara nga një ekip arkeologësh nga Italia, Universiteti i Arizonës dhe Universiteti Stanford, zbuluan një gur që ishte vendosur qëllimisht brenda gojës së fëmijës.

Studiuesit besojnë se guri ishte pjesë e një rituali varrimi të krijuar për të mbajtur sëmundjen dhe vetë trupin e fëmijës, i cili ishte i infektuar me malarie.

"Unë kurrë nuk kam parë ndonjë gjë të tillë. Është jashtëzakonisht e tmerrshme dhe e çuditshme ", tha arkeologu i UA David Soren, i cili ka mbikëqyrur gërmimet arkeologjike që nga viti 1987." Në nivel lokal, ata e quajnë atë "Vampiri i Lugnanos. "

Zbulimi interesant u bë në një vilë romake të braktisur që u shndërrua në një varrezë në mesin e shekullit të pestë, për të mbajtur të gjitha foshnjat dhe fëmijët që iu nënshtruan një shpërthimi vdekjeprurës të malaries. Ajo quhet 'La Necropoli dei Bambini', ose 'Varrezat e Foshnjave'.

Zbulimi i një 10-vjeçari, mosha e të cilit u përcaktua nga zhvillimi i dhëmbëve, por seksi i të cilit është i panjohur, ishte i habitshëm për shumë arsye : një prej tyre ishte se ata ishin dukshëm më të mëdhenj se fëmijët e tjerë të varrosur në vend.

Deri më tani, besohet se varrezat mbajtën vetëm foshnja, të vegjël dhe fetuse të palindur, pasi gërmimet e mëhershme të më shumë se 50 varrimeve gjetën një vajzë trevjeçare (e gjetur edhe me gurë që peshonin poshtë duart dhe këmbët) për të qenë fëmija më i madh . Megjithatë, pjesët e varrezave ende nuk janë zbuluar kështu që është e mundur që fëmijë më të mëdhenj të zbulohen.

"Duke pasur parasysh moshën e këtij fëmije dhe depozitimin e tij unik, me gurin e vendosur brenda gojës së tij, ajo përfaqëson, për momentin, një anomali brenda një varreze tashmë të parregullt", tha drejtori i gërmimit David Pickel.

"Kjo nxjerr më tej në pah se sa e veçantë është varreza e foshnjave apo e fëmijëve në Lugnano" percjell ekspress.

Pickel thotë se zbulimi mund të sigurojë një pasqyrë të paparë për epideminë shkatërruese të malaries 1.500 vjet më parë, si dhe përgjigjen e komunitetit ndaj tij. Gërmimet e mëparshme kanë gjetur fëmijë të varrosur pranë gërmadhave, eshtrave të shpendëve dhe kazanëve të bronzit të mbushur me hirin dhe eshtrat e këlyshëve që duket se janë sakrifikuar : të gjitha historikisht të lidhura me magjinë.
Shtuar më 13/10/2018, ora 21:47

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori