Si po vdes ëndrra evropiane
The Telegraph

Atë që Winston Churchill e kishte parashikuar si “Shtetet e Bashkuara të Europës”, si asnjëherë më parë po sfidohet.
Europa është përfshirë nga zhgënjimi i përgjithshëm populllor dhe nga revoltat kundër partive të zakonshme politike si dhe ndaj Bashkimit Europian.

Në vitin 2007, shumica e europianëve, apo 52 për qind, besonin në BE. Por tani kjo përqindje ka rënë shumë. Ajo është vetëm 35.

Fillimisht, Euroskepticizmi Britanik është rritur dhe është parë si një nga kërcënimet më të mëdha të Bashkimit Europian. Në Greqi, Partia Syriza, mund t’i fitojë zgjedhjet me programin e saj që mund ta kthejë prapa programin politik të eurozonës. Shumica besojnë se revolta greke ndaj rënies së madhe ekonomike dhe diktati që i është bërë nga Brukseli apo Frankfurti për shkak të gjendjes ekonomike, është vetëm fillimi.

Në Francë, Itali dhe Spanjë, votuesit janë duke u dhënë grushte partive të zakonshme politike, pasiqë sipas tyre, kanë dështuar të prezantojnë njerëzit që duhej, votuesit.
Në Britani, Holandë, Suedi dhe Danimarkë, emigracioni është bërë aq i lartë. Madje edhe në Gjermani ka filluar të ndjehet “rënia” e politikave europiane.

Pra, gjithkund ka një arsye për revolte: në Greqi, në Danimarkë, në Britani, në Estoni, Finlandë, Poloni, Portugali dhe Spanjë.

Por pa u mbajtur zgjedhjet në shumicën prej këtyre vende, ka ende një shpesë që bashkësia europianë ende nuk ka vdekur.

Por paralajmërimi për atë që Ëinston Churchill e kishte parashikuar si “Shtetet e Bashkuara të Europës”, si asnjëherë më parë po sfidohet./albeu.com/


Shtuar më 25/01/2015, ora 22:11

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori