Shkeli marrëveshjen, BE fillon veprimet ligjore kundër Mbretërisë së Bashkuar
Bashkimi Evropian ka nisur veprime ligjore kundër Mbretërisë së Bashkuar pasi Boris Johnson nuk arriti t’i përgjigjej kërkesës së Brukselit që ai të hiqte legjislacionin që do të nënshkruante marrëveshjen e tërheqjes dhe do të shkelte ligjin ndërkombëtar.

Brukseli i kishte dhënë afat Johnson deri në fund të shtatorit për të hequr klauzolat e diskutueshme në projekt-legjislacion dhe Von der Leyen tha se afati kishte mbaruar.

“Duke kërkuar të ndryshojë në mënyrë të njëanshme kushtet e marrëveshjes së nënshkruar vitin e kaluar me Brukselin, Mbretëria e Bashkuar nuk ka arritur të përmbushë detyrimet e saj për të vepruar me mirëbesim”- tha Von der Leyen.

Ish-ministri gjerman i mbrojtjes tha se Mbretëria e Bashkuar kishte një muaj për t’iu përgjigjur letrës së njoftimit të komisionit, e cila shënon fillimin e një procesi zyrtar të shkeljes.

“Ne i kishim ftuar miqtë tanë Britanikë të hiqnin pjesët problematike të projektligjit të tyre të tregut të brendshëm deri në fund të Shtatorit. Ky projektligj është, për nga natyra e tij, një shkelje e detyrimit të mirëbesimit të përcaktuar në marrëveshjen e tërheqjes. Për më tepër, nëse miratohet siç është, do të jetë në kundërshtim të plotë me protokollin për Irlandën dhe Irlandën e Veriut. “- tha ai.

Projekt-ligji i tregut të brendshëm do t’u jepte ministrave kompetenca ligjore për të anashkaluar dy elementë të protokollit të Irlandës së Veriut, për të cilin Johnson ra dakord tetorin e kaluar për të shmangur kthimin në një kufi të fortë në ishullin e Irlandës.

Sipas projekt-ligjit të tregut të brendshëm, ministrat e Mbretërisë së Bashkuar do të vendosnin nëse do të njoftonin komisionin për ndonjë vendim të subvencionit qeveritar që mund të ndikojë në tregtinë e mallrave në Irlandën e Veriut dhe nëse do të heqin dorë nga nevoja për deklarata përmbledhëse të eksportit kur dërgojnë mallra nga Irlanda e Veriut në pjesën tjetër të Mbretërisë së Bashkuar .

Qeveria e Mbretërisë së bashkuar ka thënë se i duhet legjislacioni si një rrjet sigurie nëse BE vepron në mënyrë të paarsyeshme. Britania u largua nga BE-ja janarin e kaluar dhe është hermetike në negociatat për një marrëveshje të re tregtare nga viti 2021, si dhe për zbatimin e largimit nga blloku, siç përcaktohet në Marrëveshjen e Tërheqjes, veçanërisht për kufirin e ndjeshëm irlandez.
Shtuar më 01/10/2020, ora 17:06

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori