Shifrat dramatike/ Jeta moderne shkatërron pjellorinë tek meshkujt
Cilësia e spermës për burra po bie çdo vit, sipas një studimi, ndërsa ekspertët frikësohet se jeta moderne shkatërron pjellorinë mashkullore.

Klinikat e fertilitetit kanë zbuluar se lëvizshmëria e spermatozoidëve ose 'notarëve' - në mostrat e meshkujve ka rënë me 1.8 për qind çdo vit.

Ndërkohë, një tjetër studim zbuloi se fertiliteti mashkullor është në rënie në pesë nga gjashtë qytete amerikane.

Autorët e saj thonë se gjetjet mund të jenë një 'paralajmërim për shëndetin publik' dhe se ushqimet e shpejta, mungesa e stërvitjes dhe ndotja nxisin problemin.

Vitin e kaluar, ekspertët paralajmëruan se speciet njerëzore mund të përballej me zhdukjen, pasi doli që niveli mesatar i spermës në vendet perëndimore ishte më shumë se i përgjysmuar në një brez.

Gjetjet e reja do të prezantohen këtë javë në takimin vjetor të Shoqërisë Amerikane për Mjekësi Riprodhuese në Denver të Kolorados.

Studiuesit e udhëhequr nga Kolegji Mjekësor "Sidney Kimmel" në Filadelfia dhe klinika e fertilitetit IVIRMA monitoruan pothuajse 120,000 burra që kërkonin trajtim për problemet e fertilitetit në Spanjë dhe SHBA nga 2002 në 2017.

Burrat u vendosën në tre grupe në bazë të miliona spermatozoidëve "notarë" në monstrat e tyre të spermës.

Matja e 'notarëve' shihet si mënyra më e mirë për të vlerësuar pjellorinë, se sa numri i spermatozoidëve në total.

Midis meshkujve amerikanë në grupin më pjellor, i cili kishte më shumë se 15 milion spermatozoidë në lëvizje, numri u ul me 1.8 për qind për secilin vit të studimit.

Mes viteve 2002 dhe 2005, 84.7 për qind e meshkujve ishin në grupin më pjellor, por kjo ra në 79.1 për qind midis 2014 dhe 2017.

Në të njëjtën kohë, përqindja e burrave që arrinin të pllenonin më pak vezët u rrit.
Shtuar më 08/10/2018, ora 20:53

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori