Refuzoi vendosjen masave anti-Covid, ç' po ndodh sot në Suedi
Mbikëqyrësi shëndetësor i Suedisë tha të martën se kishte zbuluar “mangësi serioze” në kujdesin për COVID-19 për banorët e shtëpive të të moshuarve ku mijëra persona kanë vdekur, duke rritur presionin mbi strategjinë e vendit rreth pandemisë.

E njohur për refuzimin e saj të masave shtrënguese, Suedia ka vuajtur shumë herë më shumë vdekje COVID-19 për frymë sesa fqinjët e saj – edhe pse më pak se vende të tilla si Spanja – një dështim për të cilin autoritetet kanë fajësuar pjesërisht kontrollet dhe kujdesin joadekuat në shtëpitë e pleqve.

Sipas Reuters, Inspektorati Shëndetësor dhe i Kujdesit Social (IVO), një agjenci qeveritare që mbikëqyr kujdesin shëndetësor dhe shërbimet sociale, ka kaluar muaj të tërë duke hetuar kujdesin në shtëpitë e pleqve pas një përmbytje ankesash nga të afërmit dhe stafi.

“Në hetimin e tij, IVO ka identifikuar probleme serioze në nivelin rajonal kur bëhet fjalë për kujdesin e ofruar për njerëzit që jetojnë në shtëpi pleqsh”, tha Sofia Wallstrom, drejtoresha e përgjithshme e mbikëqyrësit, në një konferencë shtypi duke paraqitur gjetjet e saj.

Mbikëqyrësi tha se asnjë nga 21 rajonet e Suedisë nuk kishte marrë përgjegjësi të mjaftueshme për trajtimin e banorëve të infektuar të shtëpive të pleqve, me një të pestën e pacientëve që nuk kishin marrë vlerësim individual nga mjekët.

Pas një qetësie gjatë verës, rastet me coronavirus janë shfaqur përsëri në objektet e kujdesit për të moshuarit gjatë një vale të dytë të pandemisë, duke rritur frikën e një përsëritje të pranverës vdekjeprurëse.

Banorët e shtëpive të pleqve llogariten në gati gjysmën e vdekjeve të Suedisë – më shumë se 6,400 midis pacientëve me COVID-19. Prandaj, mbikëqyrësi u kërkoi autoriteteve rajonale të ndërmarrin masa për të përmirësuar kujdesin dhe t’i paraqesin ato jo më vonë se 15 janar të vitit të ardhshëm dhe tha se do të kryente një rishikim të mëtejshëm të të dhënave të pacientëve.

“Niveli (i kujdesit) është thjesht shumë i ulët”, tha Wallstrom. “Edhe gjatë një pandemie”.
Shtuar më 24/11/2020, ora 16:58

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori