''Për gjeneratën e koronavirusit'', psikologu: Jeta nuk do të jetë më si më parë
E dija se do të vinte një pandemi, por nuk mendoja se do të ndodhte kaq shpejt. Në javët para fillimit të shpërthimit të Covid-19 në Wuhan, unë po vëja prekjet përfundimtare të një libri në lidhje me psikologjinë e pandemive. Në punën time si psikolog klinik, kisha kaluar vite duke studiuar shpërthime të së kaluarës dhe duke ekzaminuar se çfarë ata mund të na mësojnë për efektet psikologjike të virusit tjetër.

Bazuar në shenjat dalluese të pandemive të mëparshme, disa nga parashikimet e mia për koronavirus janë vërtet të sakta. Unë imagjinoja që ne do të shohim një ankth në rritje, racizëm, blerje paniku, përhapjen e teorive të komplotit dhe raste sporadike të plaçkitjes dhe vjedhjeve - por edhe altruizëm dhe zemërgjerësi, pasi njerëzit arritën te izolimi fizikisht me oferta ndihme.

Përhapjet e mëparshme, siç është pandemia e gripit të vitit 2009 dhe epidemia e Sars 2003, sugjerojnë që një urgjencë e shëndetit publik mund të ketë efekte të qëndrueshme në psikologjinë e një popullate. Në rastin e Covid-19, disa nga këto efekte janë të dukshme: shumë njerëz do të humbasin punën e tyre dhe do të durojnë vështirësitë financiare; të tjerët do të pësojnë shkatërrimin e humbjes së të dashurve; martesat dhe marrëdhëniet do të shemben nën presionin e bllokimit.

Në një projekt hulumtues në vazhdim me psikologun e tij Gordon Asmundson, kemi vlerësuar nivelet e raportuara të frikës dhe ankthit në pothuajse 7,000 të rritur nga Kanada dhe SH.B.A. Ndërsa 75% e të anketuarve duket se po përballen mirë, 25% kanë zhvilluar atë që ne e quajmë sindromë stresi Covid. Këta njerëz kanë frikë të madhe për t'u infektuar; ata shqetësohen për ndikimin social dhe ekonomik të Covid-19; ata kanë makth koronavirus dhe kontrollojnë me këmbëngulje internetin për lajme në lidhje me Covid-19, të cilat mund të rritin më tej ankthet e tyre. Këta njerëz gjithashtu kanë tendencë të jenë ksenofob - ata janë të kujdesshëm ndaj të huajve, nga të cilët kanë frikë se mund të jenë bartës të virusit.

Ankthi për vdekshmërinë tuaj, frika e shkaktuar nga një varg artikujsh në internet: këto janë efektet psikologjike më të dukshme të koronavirusit. Të tjerët mund të jenë më pak të dukshëm në fillim. Bazuar në studimet e katastrofave të tilla si përmbytjet, uraganet dhe tërmetet, rreth 10% e njerëzve të prekur nga ngjarje traumatike vazhdojnë të zhvillojnë probleme të rënda psikologjike, siç janë çrregullimet e humorit, çrregullimet e ankthit ose çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD). Këto simptoma zakonisht lindin menjëherë pas katastrofës. Përfundime të tilla sugjerojnë se 10% e njerëzve të prekur nga koronavirusi - ndoshta më shumë - do të zhvillojnë çrregullime psikologjike gjatë ose pas kësaj pandemie.

Sidoqoftë, nëse koronavirusi është diçka si Sars, kjo përqindje mund të jetë thelbësisht më e lartë në mesin e atyre të infektuar me virus. Një numër i njerëzve që ishin shtruar në spital me Sars në 2003 më vonë zhvilluan PTSD. Një studim katërvjeçar i ndjekur nga 70 të mbijetuar nga Sars zbuloi se 44% e njerëzve zhvilluan sëmundjen. Edhe pasi u shëruan nga Sars, 82% e këtyre njerëzve kishin vite më vonë PTSD. Simptomat e PTSD kanë tendencë të jenë më të rënda te njerëzit që kishin një rrezik të lartë vdekshmërie, mbështetje të ulët sociale dhe të afërm të afërt që vuanin ose vdiqën nga Sars, shkruan The Guardian.

Ka të ngjarë që edhe ata që nuk janë të infektuar me koronavirus gjithashtu mund të zhvillojnë simptoma psikologjike. Izolimi dhe mbyllja, edhe nëse vetëm për disa javë, mund të shkaktojë ankth të qëndrueshëm. Njerëzit në karantinë për periudha të zgjatura në akomodime të ngushta, ndarja e një dhoma gjumi me banorë të shumtë, ose bllokuar në shtëpi në një marrëdhënie abuzive ose shtrënguese, mund të jenë veçanërisht të prekshëm për zhvillimin e simptomave të PTSD gjatë dhe pas shpërthimit.

Efektet e tjera psikologjike do të kenë më shumë lidhje me ndryshimet mjedisore dhe sociale. Covid-19 i ka detyruar shoqëritë të gjykojnë mënyra krejtësisht të reja të jetesës. Mësimet në shkollë kanë lëvizur në internet; takimet e punës zhvillohen gjatë Zoom; sendet ushqimore dorëzohen përmes Amazon. Ne po jetojmë përmes pandemisë së parë globale në epokën dixhitale, ku interneti ka bërë të mundur tërheqjen nga bota e jashtme.

Edhe para shpërthimit, njerëzit ishin duke punuar tashmë nga shtëpia, duke bërë blerje në internet dhe duke ofruar ushqim, në vend që të shkonin në restorante. Përhapja mund të ketë futur më tej drejtimin në të cilin shoqëria po shkonte tashmë. Pasi të ketë kaluar koronavirus, mund të zbulojmë se jeta kurrë nuk kthehet plotësisht në "normale". Njerëzit e lidhur me rrezikun, të lidhura me dixhital, mund të vazhdojnë të tërhiqen në sigurinë e shtëpisë.

Si rezultat i Covid-19, disa njerëz do të bëhen germafobe të shpejtë, duke u përpjekur të shmangin prekjen e sipërfaqeve të "ndotura" ose shtrëngimit të duarve. Fobitë e mikrobeve, të cilat janë zakonisht simptoma të çrregullimeve obsesive-kompulsive, lindin nga një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Me fjalë të tjera, kur një person me një përbërje të veçantë gjenetike ka një përvojë traumatike me infeksione (të tilla si zhvillimi i një rasti të rëndë të Covid-19), ata ka të ngjarë të zhvillojnë një fobi mikrobesh. Fobi të tilla janë tipike kronike, megjithëse fobi më të buta mund të jenë jetëshkurtra.

Ende ka disa arsye për optimizëm. Shumë njerëz që vullnetarisht për të ndihmuar të tjerët gjatë pandemisë do të përjetojnë qëllimin dhe kuptimin e përtërirë në jetën e tyre. Dhe ata që u përshtatën më mirë ndaj izolimit - domethënë, njerëzit që janë të hapur për përvoja të reja, optimistë dhe të qëndrueshëm emocionalisht - kanë më shumë të ngjarë të kalojnë mirë gjatë dhe pas pandemisë. Jo të gjithë i posedojnë këto karakteristika, por njerëzit mund të përmirësojnë aftësinë e tyre duke mësuar strategji të reja të përballimit, përmes praktikave si terapia konjitive e sjelljes (një burim i vlefshëm për këtë është programi BounceBack, i cili është në dispozicion falas online).

Implikimet e ardhshme të koronavirusit janë akoma të pasigurt. Por bazuar në ato që dimë nga shpërthimet e mëparshme, mund të parashikojmë se kjo pandemi do të ketë efekte të thella psikologjike te njerëzit që jetojnë përmes saj.

• Steven Taylor është profesor dhe psikolog klinik në departamentin e psikiatrisë, Universiteti i British Columbia, dhe autori i The Psychology of Pandemics/përshtati albeu.com/
Shtuar më 07/04/2020, ora 18:00

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori