Ngrohja globale ka vetëm një zgjidhje të madhe sipas shkencëtarëve
Mbjellja e miliarda pemëve">pemëve në të gjithë botën është deri tani mënyra më e mirë dhe më e lirë për të trajtuar krizën klimatike, sipas shkencëtarëve, të cilët kanë bërë llogaritjen e parë të sasisë së pemëve">pemëve që mund të mbillen pa prekur tokën bujqësore ose zonat urbane.

Ndërsa pemët rriten, ata thithin dhe ruajnë emetimet e dyoksidit të karbonit, shkaktari kryesor i ngrohjes globale.

Hulumtimi i ri vlerëson se një program mbarë botëror i mbjelljes së pemëve">pemëve mund të heqë dy të tretat e të gjitha emetimeve që janë derdhur në atmosferë nga aktivitetet njerëzore, një shifër që shkencëtarët e përshkruajnë si "mind-blowing".

Analiza ka zbuluar se ka 1.7 miliardë hektarë tokë të pandërprerë mbi të cilën 1.2 teranewton pemë amtare do të rriteshin natyrshëm. Kjo zonë është rreth 11% e të gjithë tokës ose në madhësinë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës i kombinuar me Kinën.

Zonat tropikale mund të mbulohen 100% me pemë, ndërsa të tjerët do të mbulohen më pak, që do të thotë se mesatarisht rreth gjysma e zonës do të ishte nën mbulesë pemësh.

Shkencëtarët përjashtuan në mënyrë të veçantë të gjitha fushat që përdoreshin për të kultivuar të lashtat dhe zonat urbane nga analiza e tyre. Ata përfshijnë tokat e kullotave që mund të mbillen me pemë duke ndihmuar edhe kafshët.

"Ky vlerësim i ri sasior tregon që restaurimi [i pyjeve] nuk është vetëm një nga zgjidhjet tona të ndryshimeve klimatike, por është kryesisht më i madhi", tha Prof Tom Crowther në Universitetin Zviceran ETH Zürich, i cili udhëhoqi hulumtimin.

"Ajo që godet mendjen time është shkalla. Mendova se restaurimi do të ishte në krye të 10, por është shumë më i fuqishëm se të gjitha zgjidhjet e tjera të propozuara për ndryshimet klimatike".

Crowther theksoi se mbetet jetike për të ndryshuar tendencat aktuale të rritjes së emetimeve të gazrave serrë nga djegia e lëndëve fosile dhe shkatërrimi i pyjeve, dhe t’i sjellë ato në zero. Ai tha se kjo është e nevojshme për të ndalur krizën klimatike duke u bërë edhe më keq dhe për shkak se restaurimi pyjor i parashikuar do të duhej 50-100 vjet që të kishte efektin e saj të plotë të heqjes së 200 miliardë ton karbon.
Shtuar më 04/07/2019, ora 23:46
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori