Hapet një tjetër gropë gjigante në gadishullin e "thesareve" në Siberi (VIDEO)
Yamal, si një gadishull i thesareve, rregullisht sjell ndjesi të reja për komunitetin shkencor.

Një tjetër krater i madh në sipërfaqe u zbulua nga një ekip shkencëtarësh gjatë një udhëtimi pune në korrik. Informacioni në lidhje me të u bë shkak për një ekspeditë të madhe komplekse shkencore. Ky është një krater hidrolokolit.

“Ky objekt është unik. Ai mbart shumë informacione shtesë shkencore, të cilat unë nuk jam akoma i gatshëm t’i zbuloj. Kjo është tema e botimeve shkencore. Ne duhet t’i analizojmë të gjitha këto, të ndërtojmë modele tre-dimensionale“, – tha Vasily Bogoyavlensky, Doktor i Shkencave Teknike, Anëtar i Jashtëm i Akademisë Ruse të Shkencave.

Objektit iu caktua numri 17 në regjistrat shkencorë, që do të thotë se kaq është numri i zbuluar në Yamal që nga viti 2014.

“Zgavrat e ngopura me gaz formohen në ngrirjen e përhershme. Kjo është, në kuptimin fjalë për fjalë, një hapësirë ​​e zbrazët e mbushur me gaz me presion të lartë. Dhe ngritja ndodh jo e të gjithë grupit, por e gomës mbulesë, le të themi kështu. Trashësia e tij është afërsisht 5-10 metra”, tha Bogoyavlensky.

Ekzistojnë disa teori se si formohen këto kratere dhe një prej tyre është shembja e papritur e kodrave pasi toka e ngrirë shkrihet dhe për pasojë lëshon më shumë gaz metan në sipërfaqe. Kjo do të thotë se efekti në ngrohjen klimaterike është më i lartë.
Shtuar më 02/09/2020, ora 17:34

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori