Identifikohen dy nga grabitësit e milionave në aeroportin e Rinasit
Grabitet banka, zhduken papritur 10 miliardë dollarë
Rreth 10 miliardë euro fonde të qeverisë libiane, të ngrira si pjesë e sanksioneve kundër rrethit të brendshëm të Muammar Gaddafi, janë zhdukur në mënyrë misterioze nga një bankë belge midis vitit 2013-2017.

Në nëntor 2013, katër llogari të Bankës Euroclear që i përkisnin Autoritetit të Investimeve Libiane (LIA) dhe degës së saj të Jashtme të Investimeve Libiane (LFICO) në Bahrein dhe Luksemburg, përmbanin rreth 16.1 miliardë euro në asetet e ngrira. Megjithatë, kur autoritetet u përpoqën të kapnin fondet në vitin 2017, doli se në këto llogari mbetën vetëm mbi 5 miliardë euro, ka zbuluar një hetimet nga Le Vif.

“Mbetet pak më pak se 5 miliard euro në katër llogaritë e hapura në Euroclear Bank SA”, tha Denis Goeman, një zëdhënës nga zyra e prokurorisë e Brukselit për botimin belg. Fondet e mbetura janë ende subjekt i konfiskimit, por deri më tani Euroclear thuhet se ka refuzuar dorëzimin e llogarive, duke bërë që prokurori të kërcënojë institucionin me “masa më shtrënguese” nëse Euroclear nuk liron fondet e mbetura libiane “brenda një periudhe të caktuar”.

Autoritetet gjyqësore belge njoftohet se vunë re zhdukjen në vjeshtë të vitit 2017, kur gjykatësi hetues, Michel Claise, i cili ishte përgjegjës për hetimin e pastrimit të parave të dyshuara nga rrethi i brendshëm i Gadafit, kërkoi konfiskimin e fondeve të ngrira libiane. Këto asete janë ngrirë që nga marsi i vitit 2011">2011 në përputhje me rezolutën 1973 të Këshillit të Sigurimit. Megjithatë, Belgjika nuk ka autorizuar “shkrirjen” e këtyre pasurive.

Sipas gazetës, ka shumë “indikacione” se Belgjika nuk zbaton rregullat e OKB-së që rregullojnë ngrirjen e aseteve në llogaritë e caktuara libiane në bankat lokale.

Para kryengritjes së vitit 2011">2011 që u pasua me rrëzimin nga pushteti të Muamar Gadafin, Libia ka qenë një eksportues i madh i naftës. Për të trajtuar më mirë rrjedhën e parasë nga rezervat më të mëdha të provave të Afrikës për naftë, në vitin 2006 qeveria krijoi Autoritetin Libian të Investimeve për të investuar pasurinë jashtë vendit.

Megjithatë, me ndërhyrjen e NATO-s në 2011">2011, OKB-ja vendosi sanksione ndaj aseteve të qeverisë libiane, duke marrë në mënyrë efektive rreth 67 miliardë dollarë nga LIA, të mbajtur në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut. Në BE, megjithatë, qeveritë kombëtare ngrinë vetëm shumat fillestare, ndërkohë që interesi dhe dividentët e fituara pas vitit 2011">2011 mbetën një aset likuid. /albeu.com/
Shtuar më 09/03/2018, ora 20:13
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori