Gjoba kompanive që paguajnë burrat më shumë se gratë
Një ligj i ri që e bën të paligjshëm pagimin e burrave më shumë se gratë, ka hyrë në fuqi në Islandë. Legjislacioni, i cili hyri në fuqi këtë të hënë, ditën e parë të vitit 2018, e bën Islandën vendin e parë në botë që legalizon pagën e barabartë ndërmjet burrave dhe grave.
Sipas rregullave të reja, kompanitë dhe agjencitë qeveritare që punësojnë të paktën 25 njerëz do të duhet të marrin certifikatën e qeverisë për politikat e tyre të pagave të barabarta.

Ata që nuk provojnë barazinë e pagave do të përballen me gjoba.

"Legjislacioni në thelb është një mekanizëm që kompanitë dhe organizatat ... vlerësojnë çdo punë që po bëhet, dhe pastaj ata marrin një certifikim pasi ata konfirmojnë procesin nëse paguajnë burra dhe gra në mënyrë të barabartë," tha Dagny Osk Aradottir Pind, anëtar i bordit të Shoqatës Islandeze për të Drejtat e Grave, transmeton oranews.

"Është një mekanizëm për të siguruar që gratë dhe burrat paguhen në mënyrë të barabartë," i tha ajo Al Jazeera.

"Ne kemi thënë se paga duhet të jetë e barabartë për burrat dhe gratë për dekada me radhë, por ne ende kemi një hendek pagash".

Islanda, një vend ishull në Oqeanin Atlantik të Veriut që është shtëpia e rreth 323,000 njerëzve, ka një ekonomi të fortë, bazuar në turizmin dhe peshkimin.

Për nëntë vitet e fundit, ajo është renditur nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF) si vendi më i barabartë gjinor në botë.

Raporti Global i Gjinisë Gjinore përdor shenja siç janë mundësia ekonomike, fuqizimi politik, shëndetësia dhe mbijetesa për të vlerësuar gjendjen e barazisë gjinore në një vend.

Që nga fillimi i raporteve në 2006, Islanda ka mbyllur rreth 10 për qind të boshllëkut të përgjithshëm gjinor, duke e bërë atë një nga vendet me përmirësim më të shpejtë në botë.

Legjislacioni i ri u mbështet nga qeveria e qendrës së djathtë të Islandës, si dhe opozita, në një parlament ku gati 50 për qind e të gjithë anëtarëve janë gra.

"Unë mendoj se tani njerëzit po fillojnë të kuptojnë se ky është një problem sistematik që duhet të trajtojmë me metoda të reja", tha Aradottir Pind.

"Gratë kanë folur për këtë për dekada dhe me të vërtetë mendoj se kemi arritur të rrisim vetëdijen dhe ne kemi arritur në atë pikë që njerëzit të kuptojnë se legjislacioni që kemi pasur në vend nuk po funksionon dhe ne duhet të bëjmë diçka më shumë, "shtoi ajo.

Qeveria e Islandës ka në plan të çrrënjosë plotësisht hendekun e pagave deri në vitin 2020.
Shtuar më 01/01/2018, ora 22:53

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori