Dita Ndërkombëtare e Romëve: populli i “padukshëm”
Sarajevë / Beograd - Sot është dita kur ne festojmë kulturën, historinë, gjuhën, trashëgiminë dhe përvojat e romëve. Por është gjithashtu një mundësi për të vazhduar me përmirësimin e jetës dhe mirëqenies së romëve si qytetarë të barabartë .

Ky është është misioni i Projektit për Integrimin e Romëve të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

"Romët janë pakica më e madhe në Evropë, por diskriminimi ndaj tyre është edhe më i madh.. Sipas të dhënave më të reja të Anketës Rajonale të Romëve 2017, vetëm 21% janë romë të punësuar në krahasim me 40% të jo-romëve që jetojnë në afërsi me romët dhe në 55% të shkallës së punësimit kombëtar. Në të njëjtën kohë 71% romëve punojnë në të zezë. krahasuar me vetëm 17% të jo-romëve. Këto shira flasin vetë dhe dëshmojnë nevojën për të investuar në arsimimin, punësimin, emancipimin, fuqizimin, pavarësinë ekonomike, talentet dhe kreativitetin. Integrimi i romëve është me të vërtetë një nga prioritetet e rëndësishme për rajonin si pjesë e puerpjekjeve për t’u anëtarësuar në BE.

Ne kemi nevojë për romët. Përjashtimi tyre na kushton, ndërsa integrimi i tyre, i cili me të vërtetë kërkon investime të caktuara, është një investim në të ardhmen tonë, në rritjen e ekonomive tona dhe prosperitetin e vendit. Duke siguruar mundësi të barabarta për romët, ne nuk po i heqim mundësitë e të tjerëve, por po i japim përsëri mundësitë romëve që u janë hequr prej tyre përmes praktikave të fshehura ose madje të hapura të diskriminimit, përjashtimit dhe margjinalizimit ", thotë Orhan Usein, Kreu i Ekipit të Veprimit të Integrimit të Romëve të RCC në vitin 2020.

Disa nga mesazhet e tyre janë:

Endërroni dhe mos hiqni dorë nga ëndrrat tuaja.

Ø Jini të hapur dhe mos bëni dallime të vetmet që shihni!

Ø Jini më njerëzor dhe më pak gjykues!

Ø Të gjithë duhet të gëzojmë të drejta të barabarta!

Ø Para se të gjykoni, përpiquni të kuptoni shtrirjen e problemeve me të cilat ballafaqohet personi!

Le të sigurohemi që zëri i tyre është duke u dëgjuar!

Projekti për integrimin e romëve 2020 punon me qeveritë e rajonit për të përmirësuar jetën e romëve duke ofruar ndihmë në zbatimin e masave nga plani i veprimit për integrimin e romëve, me fokus të veçantë në strehimin dhe punësimin. Në mënyrë që të shmanget regresi dhe margjinalizimi i mëtejshëm në veçanti, projekti do të fokusohet në ofrimin e asistencës dhe ekspertizës në zbatimin e masave lidhur me punën e padeklaruar dhe legalizimin e banesave të paligjshme, dy çështje të cilat janë një karakteristikë e fortë e kushteve të jetesës të shumë romëve të margjinalizuar .

Shikoni videon: Njihuni me Romën dhe le t'ju takojnë! https://www.youtube.com/watch?v=KlevmkA5m2k&feature=youtu.be


Shtuar më 08/04/2019, ora 15:13
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori