Ballkani të paktën anëtarësim digjital me BE-në!
Agjenda digjitale për Ballkanin Perëndimor (BP) nisi sot në Sofje, në Asamblenë Dixhitale 2018 organizuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Komunikimit Evropian për Rrjetet, Përmbajtja dhe Teknologjia e Komunikimit dhe Presidenca Bullgare e Këshillit e Bashkimit Evropian (BE), që mblodhi më shumë se 1,000 aktorë dhe politikëbërës për të debatuar politikën digjitale të BE-së dhe ndikimet e zhvillimeve të fundit teknologjike.

Agjenda Dixhitale do të fokusohet në uljen e kostos së roaming, vendosjen e broadband, zhvillimin e e-Qeverisjes, prokurimin elektronik, e-Shëndetin dhe aftësitë dixhitale, ngritjen e kapaciteteve në besimin dhe sigurinë digjitale, paralelisht me përpjekjet për të rritur dixhitalizimin të industrive, miratimin, zbatimin dhe zbatimin e acquis. Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (KBR) do të luajë një rol vendimtar në zbatimin e Axhendës Dixhitale për Ballkanin Perëndimor

Goran Svilanoviç, Sekretari i Përgjithshëm i KBR moderoi sesionin e hapjes me pjesëmarrjen e Marija Gabriel, Komisioneri i BE për Ekonominë dhe Shoqërinë Dixhitale dhe ministrat e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor përgjegjës për integrimin digjital: Ismir Jusko, Ministër i Komunikacionit dhe Transportit të Bosnjës dhe Hercegovinës; Besim Beqaj, Ministër i Inovacionit dhe Sipërmarrjes së Kosovës *; Damjan Mançevski, Ministër i Shoqërisë së Informacionit dhe Administrimit të Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë; Dorina Cinari, Zëvendës Ministri i Infrastrukturës së Shqipërisë; Dejan Abazoviç, Sekretar i Shtetit në Ministrinë e Administratës Publike të Malit të Zi, dhe Tatjana Matic, Sekretare e Shtetit në Ministrinë e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit të Serbisë.

Komisioneri Gabriel shprehu kënaqësinë e tij për përfshirjen e Ballkanit Perëndimor në kërkimin digjital evropian, duke shpjeguar se ajo priste që rajoni të përdorte mundësinë dhe të përgatitej për epokën dixhitale që ndryshon shpejt, duke i sjellë shoqëritë e tyre si të barabarta me tryezën e BE.

"Të qenit i përfshirë në zhvillimet dixhitale "në BE është një mundësi jashtëzakonisht e vlefshme për Ballkanin Perëndimor, i cili u siguron atyre udhëzime dhe mbështetje të qartë nga partnerët e tyre në BE për rrugën përpara. Rajoni ka zgjedhur për shoqëritë moderne, të gjallë, të hapur, progresive dhe konkurruese dhe kjo është pikërisht dera që hap Axhenda dixhitale për Ballkanin Perëndimor ", përfundoi Svilanoviç.
Shtuar më 25/06/2018, ora 17:54
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori