Cilat lloje të peshkut nuk duhet të hamë? Ndiqni këto këshilla (FOTO LAJM)

1. I ftohur apo i ngrirë?
Organizata Botërore e Shëndetësisë i inkurajon njerëzit që të hanë më shumë peshk, sepse zvogëlon rrezikun e prekjes nga kanceri. Por ju duhet të dini se si të zgjidhni një peshk të shëndetshëm dhe me cilësi të lartë, përcjell albeu.com

Ka shumë mite dhe shumë spekulime kur bëhet fjalë për blerjen e peshkut.

1. I ftohur apo i ngrirë?

Peshku i freskët është vetëm peshk i freskët që ftohet në një temperaturë të caktuar menjëherë pas kapjes. Ju duhet të dini për peshk të ftohtë:

Pothuajse të gjithë peshqit e ftohtë janë nga akuakultura (që do të thotë se është rritur artificialisht në fermat e peshkut).
Koha e ruajtjes së këtyre peshqve nuk është më shumë se 12 ditë.
Është një peshk që tashmë është peshk i ngrirë.
Kjo është arsyeja pse, para se të blesh peshk, duhet t'i pyesësh shitësit ku është kapur. Për shembull, shumë salmonë importohen nga Kili, dhe sigurisht, është transportuar i ngrirë në vende të tjera. Pra, nëse ju ofrohet salmon i freskët nga Kili, për fat të keq, kjo nuk është e vërtetë.

Një tjetër faktor i rëndësishëm që duhet të mbani në mend është madhësia e peshkut. Një peshk që rritet artificialisht është plot me hormone të rritjes dhe antibiotikë. Pra, peshku më i madh, aq më i lartë është rreziku. Sa herë që është e mundur, blini peshk më të vogël.

2. Cili është dallimi në shijen dhe përbërjen midis peshkut të ngrirë dhe të freskët?

Një grup kërkimor Norvegjian kreu një seri eksperimentesh dhe arriti në përfundimin se peshku i ngrirë është po aq i pasur me vitamina dhe ushqyes të tjerë si peshku i freskët. Peshku i ngrirë mund të duket si i freskët, por nuk përmban parazitë, ndërsa lloji i freskët mund të ketë. Natyrisht, kjo funksionon vetëm për peshkun që është ngrirë dhe ruajtur në mënyrën e duhur.

Nëse peshku është i cuditshëm kjo nuk do të thotë se cilësia është e keqe.

3. Fileto ose gjithë peshku?

Sipas të dhënave të ofruara nga Oceana, vetëm rreth 20% e të gjithë peshqve në dyqane është e rreme, dhe lloji më i lehtë për të falsifikuar është një fileto. Pra, nëse mund të zgjedhësh, duhet të marrësh tërë peshkun. Një argument tjetër kundër blerjes është përzierja kimike që disa prodhues e mbajnë atë në kuti.

4.Cili peshk është më mirë të mos blihet?

Llojet më helmuese të peshkut janë peshku i shpatës, peshkaqen, ton, skumbri i mbretit dhe portokalli i ashpër.

Ekziston gjithashtu një shans i lartë që peshku i rritur në fermë ka hormone të rritjes dhe antibiotikë. Llojet më të popullarizuara të peshkut janë ato të salmonit, krapit, mustakeve, basenit të detit, kreshtës, pangasjes, tilapisë dhe të vetme.

Natyrisht, mund të shtrojeni pyetjen: çfarë do të ha unë atëherë? Peshku më i mirë për të zgjedhur do të ishte harengë, pulëbardhë, hake, saury, ose sardele. /albeu.com/
Shtuar më 06/03/2018, ora 14:11

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori